Смяната на гуми – бърза и надеждна

Предимствата от навременната смяна на гумите са две: през цялата година карате в пълна безопасност с подходящите гуми. А покачващите се температури през пролетта топят не само снега, но и грайфера на зимните ви гуми. Професионалната смяна на гумите във вашия Bosch Car Service ви гарантира максимална безопасност винаги – дори и по време на самата смяна.

  • Проверка и регулиране на налягането на гумите
  • Инспекция на грайфера и стареенето
  • Професионална услуга: От покупката до края на експлоатацията

Внимавайте с грайфера!

Ако карате с износени гуми, рискувате много повече от глоба и загуба на точки: подлагате на риск и себе си, и другите участници в трафика. Законът изисква минимална дълбочина на грайфера от 1,6 мм по целия протектор. Но ако искате да сте в безопасност, ви съветваме да не износвате гумите до минимума. Ето какво препоръчват специалистите: сменете летните гуми при грайфер от 3 мм, а зимните – най-много при 4 мм. Дълбочината му можете да проверите като пъхнете монета от 1 EUR в най-плитката бразда на лятната гума. Ако не виждате белия метал, сте в безопасност на пътя. Методът става и за зимните гуми – само че с монета от 2 EUR.

Сменете гумите навреме

Ако първият сняг вече е паднал, значи сте пропуснали идеалния момент за смяна. Когато през есента температурите спаднат значително, става прекалено студено за летни гуми. Ако сутрин и вечер термометърът сочи само малко над нулата, каучуковата смес на летните гуми се втвърдява и не може да осъществи сигурно сцепление с пътната настилка. Зимните гуми превъзхождат летните не само на сняг, но и в студено време. Навременната смяна е важна и през пролетта: когато отново се затопли, каучуковата смес на зимните гуми бързо се нагрява. Резултатът е по-бързо износване на гумите.

Как да преценим точния момент за смяна? Правилото е много просто: карате със зимни гуми от октомври до Великден!

 

Скъпият въздух

Ако в гумите ви има по-малко въздух, това ще ви излезе скъпо, а и опасността нараства. Ако въздушното налягане е само с 0,2 бара по-ниско от посоченото от производителя на автомобила, разходът на гориво нараства с 2%. Освен това, ниското въздушно налягане скъсява живота на гумата и влияе върху динамиката на автомобила. Спирачният път се удължава, а страничното сцепление при завой намалява. Ако карате с гуми с ниско налягане, рискувате да ги повредите. При висока скорост вътрешността на недостатъчно напомпаната гума бързо се нагорещява. Но и прекалено високото налягане също е опасно: гумата се върти само в центъра и спирачният път се удължава. Ако искате да шофирате икономично и безопасно, проверявайте налягането на гумите на всеки две седмици. Ще намерите правилната стойност за вашия автомобил на стикер в жабката, на колонката на вратата, на капачката на резервоара или в инструкцията за експлоатация на автомобила. Много важно е да проверите налягането, преди да потеглите на път с голям товар. След това отново регулирайте налягането за „нормално натоварване“.

Нашият експертен съвет

Грайферът не е всичко! Дори и гумите с перфектен грайфер стават негодни след време. Причината: гумата старее, дори и изобщо да не карате колата си. Всички гуми трябва да се сменят веднъж на 4 години. Актуалната възраст на гумите ви ще определите от четири цифрения DOT номер, щампован върху тях. Последните две цифри сочат годината на производство, а първите две – седмицата. Например, 3510 означава 35-а седмица на 2010 година.

Още в тази категория: Монтажът на гуми »